Ana içeriğe atla

MİMARLIK OKUMAK

MİMARLIK TERCİH EDİLİR Mİ?

Sorunun cevabını bir de Trakya Üniversitesi mimarlık mezunundan dinleyin bakalım. Tercih dönemini bundan 4 yıl önce atlattım. O dönemde en iyi öğrendiğim şey kafa karışıklığına mahal vermemek gerektiği oldu.

Mimarlık okumak istediğime daha 11.sınıftayken karar vermiştim ve tek odağım buydu, İstanbul'da yaşıyordum ve İstanbul'da mimarlık kazanmak istiyordum. Sınavlar geldi geçti ve en sancılı dönem olan tercih yapmaya geldim. Bu dönemde herkesin kafasından bir ses çıkıyor maalesef, puanınız ne kadar yüksekse seçebileceğiniz şeyler o kadar artıyor ve seçim yapmak bir o kadar zorlaşıyor.

30 tercih hakkımın 26 tanesini kullanmıştım. Üstelik "her kafalar" sayesinde birçok bölüm yazmıştım. Bu üniversitede diş hekimliği yeni açıldı en başa onu yaz, Yıldız Teknik tutmaz ama olsun sen hem Mimarlık hem İç Mimarlık yaz, birkaç yüksek Mimarlık daha yaz belki üç beş bin sıralama oynarsa tutarlar, İstanbul gibi büyük şehirden küçük şehirlere gitmek zor oralarda mutlu olamazsın hem sana Diyetisyenlik de çok yakışır özellerde burslu yazabilirsin, Fizik Tedavi de güzel... Derken geldik 14.tercihe tam sıralamama denk gelen Trakya Üniversitesi Mimarlığı da buraya yazayım, şimdi birkaç Mimarlık daha... Ama bu sene yerleşmek istiyorsan sıralamanın çok daha altına düşmelisin sesleri geldi bu seferde aynı "her kafalar"dan ve o kadar düşük ne yazabilirim derken son üç dört tercihe de Endüstri Mühendisliğini yazdım. Ne olacaksa olsun diyerek kaydettim tercihlerimi.

Böylece 2 senedir tek hedefi İstanbul'da mimarlık olan ben, tercih dönemi yaşadığım kafa karışıklığım sonucunda tam 6 bölüm yazmıştım. Şimdi düşünüyorum ve diyorum ki, iyi ki farklı bir bölüm çıkmamış. Biliyorum ki, eğer farklı bir bölüm okusaydım şuan çok pişman olurdum. Bunu bölümü bitirdikten sonra bir kez daha anladım.

Mimarlık Zor mu?

Mimarlık bölümünü yazarken de kazandığımda da hatta okurken dahi en çok duyduğum şey "zor bölüm" olduğuydu. Zor göreceli bir kavramdır. Herkesin zoru farklıdır. Ama şu bir gerçek ki diğer bölümlerle karşılaştırıldığında, tıp hariç, evet mimarlık zor bir bölüm. Çünkü diğer bölümler gibi bir defter al, 4 yıl onu kullan, sadece vize ve finallerde çalış şeklinde bitirilebilecek bir bölüm değil.

Her hafta yapılması gereken ödevleri olan, düzenli çalışma gerektiren, grup çalışmalarının yoğun olduğu, inceleme, okuma ve fikir bulma gibi gereksinimleri bulunan bir bölümdür.

Dersler ve Sınavlar Nasıl?

Mimarlıkta dersler; teorik dersler, teorik+uygulamalı dersler ve projeler şeklindedir.

Teorik dersler alışılmış ders şeklidir. Hoca gelir, dersi anlatır.
Derslerin çoğunluğunu ise uygulama ve teori olmak üzere iki bölüm olan dersler oluşturur. Bu ne demektir? Hoca gelir, teorik olan aşamayı powerpoint sunum ile anlatır, ardından uygulama aşamasına geçilir ve teorik bölümde anlattıklarını bir çalışmayla anladığınızı göstermenizi ister. Teknik çizim, farklı nesneler (ip, taş, yaprak, demir tel, renkli kartonlar,vb.) ile kompozisyon oluşturulması, maket yapımı gibi uygulama aşamasında bir çalışma yapmanız ve ders süresi içinde bitirip teslim etmeniz istenir.

Mimarlıkta sınavlarda tıpkı dersler gibidir. Eğer ders sadece teorik ise sınav yazılı sınav olur. Ders teorik+uygulama ise sınav da önce teorik sınav için süre verilir ve yazılı sınav yapılır, ardından uygulama sınavına geçilir ve yeni süre (teorik sınavdan ayrı) tanınıp derste uygulama kısmında ne yapılıyorsa sınavda da ona benzer bir çalışma yapmanız beklenir.

Her ders ille teorik ya da uygulama olacak değil ya, bir de mimarlık denildiğinde olmazsa olmazı teslimler var. Bazı derslerin sınavları olmaz, sınav saatinde poster, powerpoint sunum ya da maket şeklinde teslimleri olur.

Son olarak birde proje derslerinin teslimleri var. Bu teslimlerde, hem çizim hem poster hem de maket teslimi yapılır. İşin en zor ve en çileli kısmı proje dersleridir. Kredisinin hakkını verir nitelikte uğraştırıcıdır. Ama düzenli olarak çalışıldıktan ve hocanın dediği anlanıp uygulandıktan sonra geçilmeyecek ders değildir. Bu derste hocaya müşteri gözüyle bakmak ve onun beklentilerini anlayarak uygulamaya çalışmak geçmeyi kolaylaştıracaktır.


Çöp Adam Bile Çizemiyorum Mimar Olabilir Miyim?

Mimarlık okumak ve mimar olmak için harika kara kalem çalışmaları ya da mükemmel boyalı resimler yapabilmek gerekmez.

İlk iki sene el çizimi son iki sene ise bilgisayar çizimi ile proje teslimleri yapılır. El çizimleri, resim yapmaktan farklı olarak teknik çizim yani cetvel kullanılarak yapılır, resim çizilmez. Bu yüzden, çöp adam bile çizemiyor olsanız teknik çizim yapabilirsiniz.

Tasarım yönünüzün güçlü olması ve çizim yeteneğiniz fikirlerinizi ifade etmenizi kolaylaştıracaktır. Aksi durumdakilerin ise biraz daha uğraşması gerekecektir. 


Sonuç

  • Severek ve isteyerek okunması ve çalışılması gereken, aksi takdirde işkenceye dönüşebilecek,
  • Her hafta derslerin çoğundan ödev olması sonucu yoğun temposu olan,
  • Yoğun temposundan dolayı bolca uykusuz gecenin, ardı ardına içilen kahvelerin, uykunun açılması için dans etmek ya da gülmek gibi farklı seçeneklerin arandığı,
  • Uzun süre bilgisayar kullanımından kaynaklı göz hastalıkları, boyun, bel, bilek gibi eklem ağrıları çekilen hatta diploma projesinde parmak uyuşması bile yaşanan, strese bağlı baş ve mide ağrıları olan, kısacası mezun olana kadar hasta olunması muhtemel,
  • Her zorluğuna ve çilesine rağmen başlayanların vazgeçemediği,
  • Mimarlık okuyorum dediğinde havası olan ve karşı tarafın gözlerinde paranın pırıltısını görebileceğin,
  • Jürilerde herkesin karşısında yapılan sert bazende hakarete giden eleştirileri sindirebilecek, emek emek yapılan maketlerin hocaların elinde bin parça oluşunu izleyebilecek, araştırmayı ve uğraşmayı seven, sürekli fikir üretmekten vazgeçmeyecek, günlerce süren uykusuzluğa uyum sağlayabilecek, arkadaşlıkların bitmesine sebep olan grup ödevlerine direnebilecek, pes etmekten uzak kişilerin seçebileceği,bir bölümdür mimarlık.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

İstanbul Skatepark (kaykay): Kalamış Nerede - Nasıl

Türkiye'de skate (kaykay) parkların sayısı oldukça az olsa da bunların birkaçını İstanbul'da bulmak mümkün. Ben de bugün en yakınımdaki skate (kaykay) parkı test ettim. Gitmeden önce internette hakkında bilgi bulmakta baya zorlandık. Tam konumu neresi, hala mevcut mu, şuan ki durumu nasıl? Sorularına cevap bulamadık. Yine de sokak aralarında, bozuk yollarda eğlenmeye çalışmaktansa şansımızı deneyelim dedik ve düştük yollara. Kalamış skate parka gitmek oldukça kolay. Kadıköy'den 30dk gibi bir sürede ulaşmak mümkün. Bunun için, Kadıköy-Çarşı durağından sıkça geçen 16D ve 4 numaralı otobüslerle Ihlamur durağında inilir , ardından otobüs yolu boyunca düz devam edilip ilk sağdan dönülür, yolu takip ettiğinizde karşınıza Kalamış Atatürk Parkı çıkar. Skate (kaykay) parkuru ise parkın içinde, sahil tarafında, sahaların yanındadır. Skate (kaykay) parkında 1 Quarter Pipe Ramp (çeyrek boru rampa), 1 Slope Ramp (eğim rampası), bunların ortasında ise  Kicker/Launch  ram

Edirne'den Sofya'ya Tren Yolculuğu

TREN İLE SOFYA'YA GİDECEKLER DİKKAT!                           Edirne'de öğrenci olup da TCDD'nin Sofya Expres hattını kullanmasam biliyorum ki yıllar sonra çok hayıflanırdım. Bu sebeple trenle gitmeye karar verdim ve bir gezinin kilit taşı olan planlama ve bütçe hesabına ulaşım masraflarıyla başladım.  Öncelikle söylemeliyim ki TCDD'nin ne internet sitesi ne de gar yetkilileri bilet fiyatları ve yolculukla ilgili  yeterli bilgiye sahip değiller . Halkalı-Sofya fiyatını ve varış saatini internetten zaten görebiliyorum ancak Edirne-Sofya fiyatının ne kadar olacağına ve bileti nasıl alacağıma dair hiçbir bilgi alamadım. Sadece saatinde gara gelip bileti trende alabileceğim söylendi. Yine de umarım bir aksilik yaşamam ve tren bu gece de gelir diyerek 11 Haziran gecesi Edirne garında beklemeye başladım. Ve telefon görüşmeleriyle ulaşamadığım bilgileri yolculuk esnasında tecrübe ettim. Tren geldi ve bindim. Boş bir örtülü kuşetli vagona yerleştim. Ve bilet k

ALEXANDER NEVSKY KATEDRALİ-MİMARİ İNCELEME

Bulgaristan'ın Sofya şehrinde yer alan katedral, şehrin simgesi olmasının hakkını verir konuma ve gösterişe sahiptir. Osmanlı-Rus savaşı sırasında ölen 200.000 Rus askeri anısına 1882-1912 yılları arasında Rus mimar Alexander Pomerantsav tarafından yapılmıştır.  Toplam 10.000 kişilik kapasitesi ve 3170 metrekarelik inşaat alanıyla d ünyanın en büyük doğu Ortodoks katedrallerinden biridir. Yüksekliği 52 metre olan katedral, başta çan kulesi olmak üzere kullanılan altın kaplamalarla zenginleştirilmiştir.   Mimari İnceleme: Yunan haçı plan şemasına sahip yapıya, Narteks olarak adlandırılan katedralin ana giriş bölümünden girilir. Girişin iki yanında Merdiven Kulesi ortada ise Çan Kulesi yer almaktadır. Giriş aksını karşılayan Naos bölümü payeler ile üç Nefe ayrılmıştır. Üst örtü olarak Kubbe kullanılmıştır. Çan kulesi ve ana mekan üzerindeki kubbe altın sarısı renge sahiptir. Cephe özelliği olarak Eklektik bir yaklaşım olan Neo-Bizans üslubu hakimdir.